Wat is 6 x 7? Wist je het antwoord (42) binnen 3 seconden? Goed bezig! Jij hebt deze tafelsom gememoriseerd.
Memoriseren is het snel en foutloos kunnen beantwoorden van een som, zonder gebruik van extra denkstappen. Memoriseren en automatiseren worden vaak door elkaar heen gebruikt. Het verschil tussen deze twee is dat bij automatiseren nog een tussenstap gebruikt wordt om tot het antwoord te komen.
Een voorbeeld hierbij is: een kind moet 6 x 7 uitrekenen. Hij weet het antwoord op 5 x 7. Door één keer 7 daarbij op te tellen, komt hij op het antwoord van 6 x 7. Dus 35 + 7 = 42.
Tafels als basis van rekenen
In deze blog leggen wij je uit waarom het zo belangrijk is dat kinderen de tafels memoriseren. Vanaf groep 4 leren de kinderen de tafels 1 t/m 10. Vanaf groep 5 komen de tafels terug in contexten, zoals verhaaltjessommen.
Een voorbeeld: Daan koopt 4 kaartjes voor een pretpark. Per kaartje moet hij 8 euro betalen. Hoeveel euro moet Daan betalen?
Bij een verhaaltjessom wordt het werkgeheugen dubbel belast. Eerst moet het verhaal goed gelezen en begrepen worden. Dit kost tijd en vraagt om een goede concentratie. Vervolgens moet de tafelsom uit het verhaal worden gehaald. Als laatste moet het antwoord op de tafelsom gegeven worden. Heb jij op dat moment de tafels gememoriseerd? Dan kan jij snel antwoord geven en raakt jouw werkgeheugen minder snel vol. Je kan dan vol zelfvertrouwen door naar de volgende som.
Tafels in de bovenbouw
Ook in groep 6, 7 en 8 blijven de tafels ontzettend belangrijk. Tafelsommen komen namelijk terug in:
- Deelsommen
- Inhoud- en oppervlakteberekeningen
- Verhoudingen
- Grote vermenigvuldigingen
Word een meester in tafels
Leer jij de tafels goed uit je hoofd, dan leg je een goede basis voor jouw rekenproces. En daar heb je je hele basisschooltijd (en zelfs daarna) profijt van. Het blijven herhalen van de tafels is belangrijk, ook als je deze goed uit je hoofd kent. Door vaak te herhalen met Rekenmeester word en blijf jij een meester in de tafels!